top of page

Hva skjer bak lukkede dører?

Kjenner du noen som er Jehovas vitne og gjerne vil få større forståelse og innsyn? Arbeidskollega, elev på skolen, naboen? Noen i familien? Ja, da er boken min "Når du plukker en blomst" den rette boken for deg å lese. Jeg har tatt utgangspunkt fra min egen oppvekst og har også intervjuet mennesker som jeg har møtt på min vei. Hvordan er det å vokse opp som Jehovas vitner? Hvordan påvirker troen deres alle rundt? Hvordan er det å være barn i menigheten? Har barn religionsfrihet? Hva koster i så fall friheten? Boken gir større forståelse dersom du er en som behandler mennesker som sliter etter brudd med menigheten. (Da gir jeg lavere pris da jeg gjerne vil være med på å hjelpe - så ta kontakt) Har du fulgt med i media om Jehovas vitner? De har nettopp mistet statsstøtten, og det begrunnes med hvordan de behandler medlemmer som i deres øyne synder. For gjør et medlem noe galt, og det kan være "vanlige ting" for oss utenfor, da kan de risikere å bli utstøtt og dermed også miste kontakt med familien. Ja, til og med sine egne barn og barnebarn.


 

Når du plukker en blomst Utdrag fra boken

I dette rommet er det trygt. Jeg forstår ikke at det finnes andre valg, at andre liv leves, for dette ene livet er mitt. Armene til mamma holder rundt meg time etter time. Trygge armer. Jeg blir større, får min egen stol, et sanghefte og en egen bibel. Som alle andre. Verden er mamma og pappa, etter hvert en lillebror, møter og huset vårt. Pappa går på jobb og kommer hjem. Mamma triller barnevognen med meg på slep og banker på dører for å frelse. Pappa ber før maten, vi har bibel- og bokstudier hjemme. Brødre og søstre kommer på besøk. En dag står pappa der oppe og taler. Han er blitt «en eldste». Mamma er «eldstefrue», og lillebror og jeg er «barna til en eldste». Det skal vi være stolte av, sier mamma. Pappa blir strengere. Mammas fineste kjoler forsvinner. For kort, for syndig, overhører jeg pappa si. Anstendig er et ord som sies ofte. Anstendig. Jeg vet ikke hva det betyr, men mamma krymper litt for hver gang hun hører det. Ordet betyr noe veldig viktig, tenker jeg. Mamma forsvinner også, litt etter litt. Så begynner jeg på skolen. Der er det noe vi må passe oss for. «Verdslig.» En dag stikkes et kort med en rose på inn i hånden min. Velkommen til bursdagen min, sier Bente og kaster den ene fletten bak. Jeg husker flettene hennes. De var så tykke og fine. Som jeg misunte henne de flettene. Jeg kan ikke lese, men beundrer lenge hjertene og blomstene som pryder det rosa kortet. Gleden varer ikke lenge. På ettermiddagen, en solfylt ettermiddag i august, skjønner jeg at familien min er annerledes. Mamma finner kortet da hun tar ut matboksen. Hun står bøyd over ranselen, lenge. Med ett retter hun seg opp og går bort til søppelspannet, åpner matboksen og tømmer ut smulene, kaster kortet etter og slamrer igjen skapdøren. Høyt og tydelig erklærer hun at bursdagsfeiring, nei, det kommer overhodet ikke på tale. Jehova har forbudt vitnene sine å delta i slike hedenske skikker. Vi skal ikke ære hverandre, bare Jehova. Kortet nevnes aldri mer. Bente spurte meg hvorfor jeg ikke kom. Jeg kan ikke huske hva jeg svarte. Husker bare de spørrende øynene hennes.

Når du plukker en blomst handler ikke bare om Jehovas vitner. Boken handler like mye om hva som skjer når barn tvinges inn i et liv de ikke selv ønsker. Hva skjer med familien, søsknene og venner når avstand skapes? Boken kan bestilles i alle (nett)bokhandlere og selvfølgelig i min også.

Den finnes som papirbok og E-bok. Drømmen er å få laget lydbok. Husk at du også kan bestille bøkene om Trippelgjengen

Tilbakemeldinger fra lesere: 1. Hun har nettopp funnet frem engelen igjen, og hun går i stykker utenfor kottet.. Jeg håper så inderlig du er klar over hvor godt du har truffet med denne boken? Hvert eneste bidige ord, så har du truffet og du beskriver alt akkurat som det er. Og så har du noen humoristiske innlegg innimellom, og da ler jeg meg i hjel. 2. Det er en sterk og god tekst med en stillferdig intensitet som etterlater et usminket inntrykk.

3. En fin og samtidig skremmende bok om et ekstremt miljø. Interessant å få innblikk i Jehovas vitners rigide verden.

Anmeldelser

Omtale jeg er spesielt stolt over; Bokbloggeren Avisen Dagen har også omtalt boken. Den ligger under betalingsmur, men sender til deg om du vil lese.

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
bottom of page