top of page

Når du plukker en blomst

Jeg er veldig stolt over å ha fått en så flott bokanmeldelse. Håper du har lyst å lese boken.Utdrag fra boken I dette rommet er det trygt. Jeg forstår ikke at det finnes andre valg, at andre liv leves, for dette ene livet er mitt. Armene til mamma holder rundt meg time etter time. Trygge armer. Jeg blir større, får min egen stol, et sanghefte og en egen bibel. Som alle andre. Verden er mamma og pappa, etter hvert en lillebror, møter og huset vårt. Pappa går på jobb og kommer hjem. Mamma triller barnevognen med meg på slep og banker på dører for å frelse. Pappa ber før maten, vi har bibel- og bokstudier hjemme. Brødre og søstre kommer på besøk. En dag står pappa der oppe og taler. Han er blitt «en eldste». Mamma er «eldstefrue», og lillebror og jeg er «barna til en eldste». Det skal vi være stolte av, sier mamma. Pappa blir strengere. Mammas fineste kjoler forsvinner. For kort, for syndig, overhører jeg pappa si. Anstendig er et ord som sies ofte. Anstendig. Jeg vet ikke hva det betyr, men mamma krymper litt for hver gang hun hører det. Ordet betyr noe veldig viktig, tenker jeg. Mamma forsvinner også, litt etter litt. Så begynner jeg på skolen. Der er det noe vi må passe oss for. «Verdslig.»

En dag stikkes et kort med en rose på inn i hånden min. Velkommen til bursdagen min, sier Bente og kaster den ene fletten bak. Jeg husker flettene hennes. De var så tykke og fine. Som jeg misunte henne de flettene. Jeg kan ikke lese, men beundrer lenge hjertene og blomstene som pryder det rosa kortet. Gleden varer ikke lenge. På ettermiddagen, en solfylt ettermiddag i august, skjønner jeg at familien min er annerledes. Mamma finner kortet da hun tar ut matboksen. Hun står bøyd over ranselen, lenge. Med ett retter hun seg opp og går bort til søppelspannet, åpner matboksen og tømmer ut smulene, kaster kortet etter og slamrer igjen skapdøren. Høyt og tydelig erklærer hun at bursdagsfeiring, nei, det kommer overhodet ikke på tale. Jehova har forbudt vitnene sine å delta i slike hedenske skikker. Vi skal ikke ære hverandre, bare Jehova. Kortet nevnes aldri mer. Bente spurte meg hvorfor jeg ikke kom. Jeg kan ikke huske hva jeg svarte. Husker bare de spørrende øynene hennes.


 

Har du lyst å lese boken? Jeg har kun et par eksemplarer igjen her hjemme (min nettbutikk) , men den kan bestilles hos Norli som er billigst, ut fra det jeg ser. Sjekk også Haugen bok. Den finnes i alle bokhandlere og nettbokhandlere. (Papir eller E-bok). Den også på Biblioteker og kan også lastes ned som E-bok.

54 visninger

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
bottom of page