© 2016 Sigrid Olsen. Produkt laget av Emils WebBod og wix.com

October 28, 2019

September 16, 2017

September 6, 2017

August 20, 2017

Please reload

Siste innlegg

TRIPPELGJENGEN OG SJØMANNENS GÅTE

July 23, 2017

1/9
Please reload

Utvalgt innlegg

GODE GRUNNER FOR AT BARN BØR LESE

 

Skal vi som foreldre skape leselyst og oppfordre barna til å lese? Ja, er svaret. Jeg nevner her flere gode grunner. En av de viktigste er at det skaper et tettere bånd mellom deg og barnet. Barna lærer også å lytte, fantasere og tenke. Studier viser at barn som blir lest for, lærer mange ord og har et godt utgangspunkt for skolen. I et tidligere blogginnlegg på forteller jeg om hvorfor det er viktig å snakke med babyen fra første dag. 
 

 

 

Har du tenkt på?
At barnet vet ikke av seg selv hvordan en bok skal leses? At man må starte på første side. At setningene skal leses fra venstre til høyre. De må lære at historien har en begynnelse og en slutt, med noe mellom.


Hygge og nytte
Dere kan snakke
sammen om hva som skjer i boken. Barn "dikter" selv, og boken mer spennende for hver gang den åpnes. Det er kanskje grunnen til at småbarn vil lese samme boken om og om igjen.

Når tiden kommer for at barnet skal/vil lære bokstaver vet barnet hvordan en bok skal brukes og vet at det er en spennende verden der inne mellom permene. Har du klart å skape leseinteresse, er veien kort for at barnet ønsker å lese selv.

Lær barnet å snakke om følelser
Empati og medmenneskelighet er medfødt, men det å sette ord på følelsene er vanskelig. Ved å lese sammen med barnet, og å snakke om det som skjer i boken, gir du barnet en mulighet til å tenke. Er personen i boken snill? Hva ville du eller barnet ha gjort i en lignende situasjon? Hvorfor ble personen i boken lei seg? Hvorfor ble personen glad?

 

 

Samtaler
Det er mye enklere å få i gang en samtale når det ikke handler om barnet selv, men om en person i en bok. På den måten kan du som foreldre avdekke om barnet har det bra i barnehagen/skolen. Om barnet har gode venner, noen som mobber dem, eller om de mobber noen selv. Døren inn til barnets tanker åpnes lettere ved å gå veien om andres opplevelser.

Rett galt
Du har en flott mulighet til å lære barnet hva som er riktig og galt. Har barnet selv opplevd noe lignende? Ligner personene i boken på noen barnet kjenner? Lær barnet hva som er riktig og galt, og hvorfor.


 

Hilsen
 

Sigrid Olsen
 

Forfatter av barnebøkene:
Trippelgjengen og loftsmysteriet
Trippelgjengen og sjømannens gåte 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Følg oss