top of page

Det som ligger dypt begravet. Del 8

Her kan du lese nestsiste del av påskekrimmen skrevet av Wenche Hoel.

Hva har skjedd med Kaia? Hvorfor dukker gamle bilder fra krigen opp? Hvem er egentlig Sjurs bestefar? Fredag 14. april, kl. 12:55

Sigrid gikk mellom bilene på parkeringsplassen, så inn i hver og en for sikkerhets skyld. Hun hadde kommet til nederste hjørne av plassen da hun tittet inn i en sort stasjonsvogn. Der nede på gulvet så hun det lyse håret til Kaia. Jenta lå stille med øynene lukket. Et pledd var lagt over henne.

«Det er Sigrid Olsen, lensmann i Trysil. Jeg trenger ambulanse med en gang. Jeg står på parkeringsplassen ved en sort Subaru. Jeg har funnet Kaia. Jeg bryter opp bilen nå.»

Fredag 14. april, kl. 13:57 Sigrid la på telefonen. Hun hadde nettopp snakket med Harald Jørgensen. Kaia ville bli helt fin igjen. Hun hadde blitt dopet ned, og var ganske avkjølt. Men med litt hvile og kjærlighet, ville hun være på beina om få dager. «Hva med Sjur?»

Hansen satt ved siden av henne, og drakk sin femte kaffe på rad.

«Ikke sett ennå. Han kan være over alle hauger. Bilen hans er borte, det samme er klærne. Jeg har fått satt opp sperringer på hovedveiene, og alle grenseoverganger er varslet. Vi får nok tak i ham.»

Fredag14. april, kl. 15:10

Telefonen til Sigrid varslet innkommen mail med en liten trudelutt.

Gutta i Oslo hadde gjort jobben sin.

De er raske der nede, må gi dem det.

I vedlegget var informasjon innhentet fra arkiver i Tyskland og Norge.

Bildet er av tyske soldater som tjente i Waffen SS. En hær opprinnelig bestående av kun tyske rekrutter, men da krigen varte over år, begynte de også å ta inn utenlandske soldater.

Vi har sett gjennom arkivene med søk på B. Fischer, og har identifisert troppsføreren, på tysk «SS-Scharführer» som Borg Fischer. Det ser ut til at han har tatt navnet til sin tyske kjæreste Agnes Fischer. Hans norske etternavn er Thorvaldsen. De fikk en sønn i 1944, Hans Joachim. I tyske arkiver står han som missing in action. En i troppen har vitnet om at han døde i kamp, men kroppen ble aldri funnet.

I norske arkiver er han registrert som Borg Thorvaldsen, og derfor har disse ikke blitt koblet. Han kom ti. Hans Joachim døde i 2014, kona Heike døde tidligere i oktober 2016. lbake til Norge etter krigen, registrert som overlevende etter krigsfangeskap. Det er verdt å nevne, at i de tyske notater står det at han var mistenkt før han døde, for å ha stjålet gull som var inndratt fra jøder. Sønnen Hans Joachim fikk en datter, Sofie Fischer. . Hans Joachim døde i 2014, kona Heike døde tidligere i oktober 2016. En hedersmann.

Sigrid husket Thildes ord. Borg var en av bygdas pilarer. Han kom hjem som helt, en som overlevde i nazistenes fangeleire. En som flyttet til Trysil og startet gullsmedforretning i bygda, i 1950. Mest sannsynlig med gull stjålet under krigen.

Han hadde båret denne dypt begravede hemmeligheten i alle disse årene. Og han var Sjurs nærmeste familie.

Fredag 14.april, kl. 15:45

Hansen kremtet fra andre siden av bordet. I høyre hånd holdt han telefonen. «De har funnet Sjur. Han er på pleiehjemmet og sitter ved senga til bestefaren.»

Sigrid nikket. «La oss dra dit.»

55 visninger

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
bottom of page