top of page

HVA ER ETERISKE OLJER?

Hva er lavendelolje undrer du kanskje? Ja, hva er det . . . egentlig? Lukt på blomsten. Der finnes hemmeligheten. Eteriske oljer er ikke «oljete», som den vegetabilske oljen til solsikke og raps. Eterisk lavendelolje lages av blomstersaften. Blomstene høstes på det rette tidspunktet og saften presses ut – eller rettere sagt – destilleres og tappes direkte i små flasker. Se film

Så har vi gulrotfrø-olje. Du skjønner hvor den oljen kommer fra. Ikke sant? Frøene. Oljen er, som du også skjønner, dyr. Hvor mange frø skal til for å få 5 ml olje, mon tro? Gulrotfrøolje brukes i solkrem du enkelt lager selv. Eterisk olje av gran finnes også. Press grannåler sammen neste gang du går forbi en gran, og klem til. Der har du oljen. Dufter aldeles nydelig. I oljen brukes også barken og grenene. Furuolje lages av nålene.

Valerian-olje blir utvunnet fra røtter.

Det finnes også oljer som er utvunnet av treets bark, som kanelolje. Fra kvaen på treet lages Frankincense. Peppermynteolje er det bladene Peppermynteolje er en rimeligere olje da det er enkelt å dyrke.

For å lage 1 dl melissaolje trengs det 2-3 tonn melissaplanter.

Det koster å lage eteriske oljer. For å lage 1 dl roseolje trengs 453 kg roseblomst. Da kan man jo spørre seg om hva som dyrest av roseoljer, eller roser hos blomsterhandleren. Her presenterte jeg kort noen få eteriske (essensielle) oljer. Skriv gjerne i kommentarfeltet om du synes dette er spennende, og om du vil vite mer.

Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
bottom of page