top of page

Ekte majones


Innimellom - vel, ganske ofte egentlig - blir jeg funderende rundt ord og utsagn som dukker opp. Og gjør de det? Dukker opp altså? Hvorfor sier vi sånn? Dukker gjør vi når vi vil unngå en ball midt i ansiktet for eksempel. Nå vet ikke jeg hvordan andre gjør det, men jeg dukker altså ned. Det faller seg liksom naturlig.

Det samme om man bader, være seg i basseng eller sølepytt. Dukker man opp da .... ja da skal du ha takk! Og utvekslingen av ord folk imellom når det møtes, på butikken for eksempel, er forutsigbar så det holder "Næmen! Er det du?! "Nei pleier jeg å svare da, hu er hjemme. Eller de som blir overrasket at man faktisk er i butikken "Jøss! er du her?!" Hssjj sier jeg da, og setter pekefingeren til munnen. Ikke si det til noen hvisker jeg, og lister meg avgårde. Og klassikeren "Jasså! På handletur?" Da utbryter jeg bestyrtet "HVA!? Neimen fanken! Er det dèt jeg er? Har du sett! Det var IKKE meningen! Jeg skulle jo til tannlegen jeg!" Også setter jeg fra meg ei fylt handlevogn og haster ut. Det der med at folk begynner setningen med ‘JASSÅ!?’ Hva er det for noe? Jeg får rent vondt i magen jeg altså. Akkurat som det er ulovlig, hva enn vi bedriver, å være ute å handle eller sitte her eller der. Det dukker rett og slett opp bilder i hodet av morske hardt snakkende autoriteter fra sekstitallet. De høye med bryske øyne bak sorte kraftige brilleinnfatninger, tilbake-sklidd hår og stram slipsknute. JASSÅ! "Psst . Sover du?" "Neida, jeg skrur!"

Vi sier ting på automatikken og uttrykker oss som vi alltid har gjort. Når vi lager gjærdeig - hvorfor har det skiftet navn til hvetebakst forresten? - så setter (?) vi deigen. Og når vi for eksempel tar ut en hjemmelaget kjøttpudding fra ovnen, må den stå på benken så den får satt seg. Jeg òg gjør det, står så jeg får satt meg. Det blir liksom en endring i tilværelsen av sånt. Mer schjvung i hverdagen på en måte. Skal vi kjøre en tur? Det får vi SE på! (?) I et program på tv som omhandlet syttiårene var det snakk om bruk av sjekkhefte. Noe som slett ikke var helt trygt. En ekte svindler fant visstnok raskt ut hvordan han kunne benytte seg av et sånt. Man skal ikke kimse av en ekte svindler.

En uekte derimot...Kanskje det er sånn med majones også. Den som er dyttet inn i en tube, med en innholdsfortegnelse på utsiden for de langsynte. Så de får plass til alt av tilsetninger og andre setninger. Det er den som er ekte. Det står klart og tydelig på den. Ekte majones står det. Alt annet er svindel. Jeg tror jeg går videre i lørdagen som Øystein Sunde. Han snubla mens han datt. Og selv om han spiste fårikål da, og året var bratt, holder jeg meg på flata så ikke høydeskrekken ender som lakenet. Det sku tatt seg ut! Og så skal jeg lage en grønnsakssuppe, som bør stå og sette seg. Det er viktig å kvile på ei stønn sies det. Så da gjør vi det, både suppa og jeg. Vi snakker tross alt ekte varer her

75 visninger
Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
bottom of page